О Друштву

Од 1902. године, када је основано, па све до данас, Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ остварује своју грандиозну улогу у очувању и развоју културе и духовности српског народа.

Сматра се да дјеловање „Просвјете“ у очувању културног, духовног и националног идентитета српског народа долази одмах иза улоге коју је на том пољу остваривала Српска православна црква.

Сама чињеница да се једно овакво Друштво, упркос бурним историјским догађањима, одржало и опстајало више од пуног вијека, довољно говори о његовој виталности и духовној снази. О значењу оснивања „Просвјете“ као културне и духовне институције, можда најупечатљивије говоре ријечи Владимира Ћоровића, објављене у „Босанској вили“ 30. августа 1912. године, поводом обиљежавања десетогодишњице Друштва:

„Стварање „Просвјете“ био је најсвјетлији моменат у јавном животу Босне и Херцеговине… Јер то није установа једног мјеста, једне врсте и једне генерације, него трајно поприште рада за све благородне духове са најширим циљевима какви се уопште могу тражити у људском дјеловању.“

У Тузли, Друштво је основано 6. јуна 1904.

Published